Dagens ord

Ramadan

Ramadan är den heliga fastemånaden, en av islams fem pelare.

Under ramadan är alla vuxna, friska och bofasta muslimer skyldiga att, från gryning till skymning, avhålla sig från mat, dryck, rökning samt sexuella relationer. Det finns undantag för vissa som får lov att stå över fastan. Några av de som får giltigt stå över är de kvinnor som är gravida eller ammar, eftersom det kan anses ohälsosamt för barnet och kvinnan. Några andra som också får lov att stå över fastan är de som är gamla och sjuka. De som inte kan fasta av giltigt anledning får under senare tillfälle ta igen detta under ett annat tilfälle.

När det kommer till barnen i ramadan behöver det inte fasta och hålla på reglerna lika hårt. Många barn lär sig att gradvis vänja sig genom att till exempel bara fasta någon timme om dagen eller någon dag under ramadan.


Om en muslim gör något av de saker som förbjuds under ramadan, ogiltigförklaras försöket och personen kan få börja om sin fasteperiod. Denna gång under dubbelt så lång tid, dvs 60 dagar istället för 30.


De troende förväntas i ramadan även att i möjligaste mån uppträda väl, ge allmosor (zakat) till de fattiga, visa speciellt hög aktning för sin familj samt rena sitt sinne genom att undvika beteenden som våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och illasinnad ryktesspridning.


Fastan (sawm) påminner människorna om hur beroende de är av Allah och antas därför leda till större ödmjukhet, sannfärdighet och medvetenhet om det gudomliga i skapelsen. Fastan gör att muslimerna förstår hur det är vara utan mat i en hel dag och de kan därför helhjärtat betala fattigskatten (Allmosan, den tredje av islams fem pelare).


Jag tycker:
Det är jättejobbigt att fasta. Speciellt när man har en massa människor runtomkring sig som inte gör det. I ett land där alla fastar skulle det nog vara mycket lättare.
Men, fastan är jättebra! Pga de saker som står längre upp. Det gäller alltså inte bara att fasta utan också att man ska försöka vara en bra människa på alla möjliga sätt.
De flesta väljer bort fastan för att man inte orkar med det. Men det får den personen stå för. Ingen kan säga nånting till denne utan det är hans/hennes val.
Som sagt finns det undantag också. Väldigt många! vissa personer tror att Islam tvingar alla att fasta, men det är inte så. Den personen som tror detta har inte mycket kunskap om just Islam.
Det här året infaller ramadan ungefär 1-3 september. Det får vi se sen när man ser nymånen (ramadan börjar när man ser nymånen och slutar vid nästa gång, alltså en månad senare).

Nån som har nånting att säga om detta ämne? Eller frågor kanske? tvivla inte att kommentera ;)
Är du mer intresserad av att läsa om ramadan så kan du gå in här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ramadan


Kommentarer
Postat av: Roxanna

tack :D ja visst är den snygg! älskar den jag med, hehe.

2008-08-18 @ 17:12:31
URL: http://roxiee.blogg.se/
Postat av: äiti

en halua olla ilman ruokaa ja tupakkaa

2008-08-18 @ 17:34:07
Postat av: Nina

ja den kommer bli perfekt. såg du badrummet. har ju redan som ett skötbord där och sen även hyllor över.. sååå perfa :D

2008-08-18 @ 17:35:58
URL: http://modesida.blogg.se/
Postat av: Nina

jag förstår det. verkligen super då man har en liten bebis å så.. :D

2008-08-18 @ 19:00:11
URL: http://modesida.blogg.se/
Postat av: mihmetcredo82

Jag tycker att alla som vill fasta ska göra det... och att dom ska kunna göra det utan att folk ska ifrågasätta...bra info du har fått ihop:-)

2008-08-18 @ 20:17:02
URL: http://mihmetcredo82.blogg.se/
Postat av: Linda

Intressant att läsa, en fråga dock... Jag frågade min pojkvän när Ramadan var slut men han sa att man inte visste det exakta datumet, är det så? Eller också missförstod jag honom.

2008-08-22 @ 20:11:04
URL: http://tusenskona.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Design av Tasnim