Arabisk CousCous med kyckling!

Först måste jag bara säga att jag lagar min couscous helt utan recept så jag kommer inte att skriva in alla mått och så utan jag ska försöka förklara på bästa sätt hur man lagar den som jag gör så hoppas jag att ni förstår :)

Nu skriver jag hur man ångkokar den. Men har ni inte möjlighet att ångkoka så kan ni göra couscousen enligt anvisningar på paketet och göra "grytan" separat.
När ni ångkokar behöver ni en tvådelad kastrull som ser ut såhär:


Du behöver:
CousCous
Olja (helst olivolja)
1 stor lök
1 vitlöksklyfta
1 hel kyckling
Ca. 5 (stora) msk tomatpuré
Ca. 5-6 potatisar
3 medelstora morötter
1 burk kikärtor
2 paprikor (helst vita)
Persilja
Svartpeppar, salt, kycklingkrydda och cayannepeppar

Börja med att stycka kycklingen och krydda den med kryddorna ovan.
Hacka löken, skär potatisen i 4 delar, skär morätterna i mindre stavar och paprikan i 4 delar.
Häll rätt så mycket olja i kastrullen och lägg i löken, pressad vitlök och kycklingdelarna. Stek i rätt så svag värme.
När löken blivit mjuk och kycklingen är halvstekt lägger ni i tomatpurén och blanda. Det ska vara så mycket tomatpuré så att kycklindelarna är röda. Låt steka i ungefär en minut och häll sedan i vatten så det täcker kycklingen.
Låt det koka upp.
Mät upp rätt mängd couscous (följ anvisning på paketet eller med ögonmått) och lägg det i en bunke. Häll i saltat varmvatten och rör om så det inte bildas klumpar.
Häll couscousen i den delen man ska ångkoka i och lägg den över grytan med kycklingen. Sätt på locket.
Låt koka i ca. 10 minuter, ta bort den översta delen och lägg sedan i potatisen och morötterna i grytan. Tillsätt vatten så att det täcker allting.
Lägg tillbaka den översta delen och locket och låt koka tills potatisen är halvklar. När den är det, ska ni hälla i kikärtorna, kryddorna&persiljan (med ögonmått) och paprikan. Rör om i couscousen och mosa eventuella klumpar och lägg sedan på den över grytan igen med locket. Häll i mer vatten vid behov!
Låt koka tills potatisen är färdig och smaka sedan av. Krydda mer om det behövs.

Nu får ni hälla couscousen i en stor skål och hälla över såsen från grytan. Bara såsen ska blandas med couscousen, resten lägger ni i en helt annan form/skål. Ni kan lämna kvar lite sås så att man kan blanda med couscousen själv om det behövs.
Och som jag skrev i början så behöver man inte ångkoka om man inte har kastrullen. Då är det bara att göra couscous enligt anvisning på paketet och skippa alla delarna som har med couscousen att göra förutom det allra sista där man ska blanda såsen med couscousen.
Smaklig måltid! :)(Fråga på om ni undrar över något!)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Design av Tasnim