Något som alla bör veta om vigseln i svenska kyrkan!

Idag berättade syrran om att en pappa tydligen inte får leda sin dotter för altaret vid ett bröllop, enligt svenska kyrkan. Dock gäller det inte alla församlingar så det bästa är att kolla upp vilka som går med på att pappan leder kvinnan och vilka som inte gör det om man nu vill ha det så. Hör av dig till prästen och fråga!

Såhär står det på svenska kyrkans sida:
"Det är en amerikansk och engelsk bröllopssed att låta brudens pappa leda fram bruden till brudgummen som väntar med sin ”best man” framme vid altaret. Jag vet i och för sig inte hur utbredd den är eller om den mest tar sig uttryck i TV.
Detta är en sed som dåligt stämmer överens med det svenska sättet att uppfatta bröllopet som en frivillig överenskommelse mellan två vuxna människor. Istället symboliserar det att ”den frie mannen” (symboliserat av att brudgummen står tillsammans med sin kamrat) tagit sig en ”bunden kvinna” (symboliserat av att pappan ger bort bruden). Symboliken uttrycker en kvinnosyn som det finns all anledning att fundera över tycker jag."


"Ingen ger längre bort bruden till brudgummen. Hon är en självständig person både före och efter bröllopet."

Detta tycker jag är helt sjukt! Det handlar inte om självständighet eller kvinnosyn, utan om det fina i det hela. Att gå ner för altaret med sin pappa är ju mycket finare än att gå med sin blivande man och så går man ut från kyrkan tillsammans, som ett gift par. Sen är det en tradition för många.
Jag tycker att all denna hysteri över kvinnosyn och kvinnoförtryck börjar gå för långt. Om kvinnan själv väljer att göra en sak, är det förtryck då?
Vill man sen inte att pappan ska leda så behöver man inte ha det så, men man ska väl ändå ha den valmöjligheten.

Kommentarer
Postat av: Petra

helt otroligt! vad man än gör så ska det alltid finnas nåt annat som går emot det hela haha fan. Jag tycker att det är väldigt fint när pappan leder sin dotter fram till sin blivande man ;)

2010-03-09 @ 23:50:24
URL: http://petrakarlzzon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Design av Tasnim