ISO, bländare och slutare.

Här är lite fakta om vad ISO, bländare och slutare är för något när det kommer till att fota med systemkameror. Det finns inga tips om hur man ska fotografera utan bara ren fakta om vad de är och vad de gör.

Vad är ISO?

Att förstå vad ISO-värdet gör med bilden är bra att veta. Man kan enkelt säga att ett högt ISO-värde gör din bild ljusare. Den ger även bilden brus, vilket är någonting man inte vill ha på sin bild.

 

Fotograferar man ute när det är ljust så fungerar ISO 100 hur bra som helst. Man behöver inte ens tänka på att ändra värdet, men på kvällarna inomhus kan det bli svårt att få en bra och ljus bild med låg ISO utan att använda blixten. Då är det bra att öka ISO en aning samt kombinera med andra viktiga inställningar på kameran.

 

Bländare och skärpedjup.

Bländarvärdet beror helt på vilket objektiv du använder. Låga bländarvärden (t ex f/5,6) ger bilden kort skärpedjup och bakgrunden blir suddig. Bländarvärdet har också med ljuset att göra. Lågt bländarvärde = större bländare = ljusare bilder.

Knappen att ändra enbart bländarvärdet är A i Nikon och Av i Canon. Då väljer kameran automatiskt slutartiden så att bilden får rätt exponering.

 

Slutaren.

Slutartiden är den tid som kamerans slutare är öppen. Slutartiden kan anges som 1/40, 1/100, 1/200 osv. Använder man ett av de låga värdena så kan man se rörelse i bilden. Och med de högre värdena fryser du bilden. Med en snabb slutartid, alltså ett högt värde, så kan man frysa små vattendroppar osv. Slutartiden påverkar även ljuset i bilden. Längre slutartid = ljusare bild.

 

Dessa tre faktorer spelar roll i hur bilden blir i slutändan. Det gäller att kombinera dessa för att få fram den bästa bilden. Exempelbilder på hur dessa påverkar bilden kommer att dyka upp en annan dag.


Kommentarer
Postat av: Néa

Tack för inlägget Nina!

Men jag är inte säker på att jag riktigt fattar det där med ISO ändå. Mellan vilka värden rör den sig? 100 är lågt ISO? Vad är det högsta då, utan att få en grusig bild?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Design av Tasnim