Gator och annat i Sousse.

Port el Kantaoui. Lite mer "turistigt" och rent, därmed även dyrare.

Medinan. Här kan man hitta allt möjligt och även bli lurad på pengar.

En gata inne i Sousse. En väldigt vanlig syn. 

På denna gata bor Salahs farbror. Promenerade runt huset och sen gick det inte mer. Tror att det var cirka 47 grader varmt vid detta tillfälle. I skuggan alltså.

Jag visste att det skulle vara smutsigt på gatorna i Tunisien och att standarden inte är likadan som i Sverige. Jag fick höra att det verkligen stinker av avgaserna och att säljare inne i Medinan och i Souken skulle nästan dra i en för att få sålt på sina saker. Man skulle få se herrelösa hundar och katter i varenda hörn.
Men nu när jag varit där så kan jag säga att det jag fick höra var lite mer överdrift än sanning och så kan det ju även vara så att även Tunisien har ändrats med tiden. 

Ja, det var smutsigt på gatorna men inte så att det störde mig i alla fall. Under de första två dagarna gick jag runt med skräp i handen för att hitta papperskorgar, men efter ett par dagar slängde jag det på marken precis som alla andra. 
Avgaserna var inte så himla farliga. Ja, det luktade illa på vissa ställen där det var mycket trafik men inte så att jag fick huvudvärk som jag först trodde. 
Säljarna drog inte i mig överhuvudtaget och det enda var att de ropade "Madame" hela tiden men gav upp när man lyfte upp handen och sa "No thank you". Det kan ju också ha hjälpt lite att jag hade Salah med mig som ibland fick säga till på arabiska. Hade jag varit där med en svensk kompis så hade det kunnat vara annorlunda. 
Vi såg hundar som grävde i sopor efter mat och de var smala och smutsiga. Men vi såg inte så många som jag trodde att vi skulle få se. Och då gick vi ändå runt i områden där lokalbefolkningen håller till och inte enbart runt turiststråken. Katter var de värre med. Vart man än satt och åt så var de där och tiggde mat. Även hotellet hade en katt som de gav vatten och mat till. Den bodde i trappuppgången bland alla lånevagnar och blev väl omhändertagen av alla turister. 

Folket i Tunisien är oftast trevliga. Några rötägg hittar man ju överallt men i överlag var de mycket trevligare och öppnare än svenskar. Vart vi än gick så fanns det alltid någon som klappade Isra eller Eya på huvudet och lekte med dem. Speciellt servitörerna i alla restauranger. Öppenheten började direkt på planet där alla tunisier började prata hejvillt med alla medan svenskarna vred på sina huvuden och inte ville vara sociala alls. Och detta gäller såklart inte allihopa men de flesta. 

Så nu har jag fått en egen bild av Tunisien och jag kan ärligt säga att jag gillar Sousse trots att staden även har sina nackdelar. Vi ska försöka åka dit lite oftare från och med nu och uppleva ännu mer av fina Tunisien!


Kommentarer
Postat av: Néa

Kul att ni äntligen kom hit!
Tunisien ÄR väldigt fint, om än smutsigt. Fast Sousse och Port El Kantaoui hör till de renare ställena, där städar de oftare, åtminstone på turiststråken. Här i Tunis är det mycket värre, tyvärr!

2012-08-25 @ 20:07:21
URL: http://marsianen1.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Design av Tasnim