En halv dag med bakande..

2012-11-26 @ 09:33:43 Allt om bakning Kommentarer (0)

I lördags åkte jag och Eya iväg till Petra och Luna där vi spenderade flera timmar med att baka.
Det blev lussekatter, lussebullar med mandelmassa och pepparkakor.

Och igår bakade jag bullar här hemma då jag ville ha något att bjuda på under min födelsedag. Japp, ett år äldre men inte klokare för det :P


Barnens dagisbilder <3

2012-11-21 @ 18:19:17 Personligt 2012 Kommentarer (1)


Bytt ut dansen mot någonting annat..

2012-11-20 @ 16:44:41 Personligt 2012 Kommentarer (0)

Det är bra för ett barn att ha fritidsaktiviteter som de tycker om och bli stimulerade på ett bra sätt och kanske även skaffa sig en sysselsättning som håller livet ut.
Därför satte vi Eya på dansskola för att det var någonting hon ville göra. Hon ville testa och känna efter om det var någonting som hon ville göra precis varenda söndag.

Men nu har hon hoppat av. Eller nja, hon hoppade av för ett par veckor sen.
Det var tydligen ingenting hon ville fortsätta med och det är helt ok! Man ska göra det man vill göra.

Nu har hon istället börjat med ridning. Inte på ridskola dock.
Vi har lite tur med kontakter osv så vi har ordnat upp en deal så att Eya hinner känna efter ordentligt ifall det är det hon vill ha som fritidsaktivitet ett tag framöver och det verkar hon vilja.
Så en gång i veckan ska hon få rida mellan 30-40 min och vill hon fortsätta om ett par månader så kanske det blir ridskola för hennes del.

Än så länge verkar hon överlycklig, men det var hon i början med dansen också. Vi får väl se vad det blir av allt i slutändan :)


Mikrobiologi

2012-11-16 @ 19:59:23 Studier Kommentarer (0)

Igår hade vi mikrobiologilabb vilket var väldigt roligt!
Dagen innan så var vi där och tryckte in våra fingeravtryck på en agarplatta innehållande blod och näringsämnen. Sen fick bakterierna gro i 37 graders värme under natten och när vi skulle undersöka vilka bakterier som fanns på våra fingrar så såg man det tydligt (de små bakterierna syns på den röda plattan på bilden, det är vanliga bakterier som alla har på just den bilden).
Det var väldigt intressant att både få höra och se vad som kryper runt :P

Vi hade även 6 olika "stationer" med bakterieodlingar som vi skulle analysera för att få fram vad det var för bakterier och den stanken alltså! Usch och fy! Tänk er den värsta andedräkten någonsin. Vi skulle göra prover på bakterierna och även kolla med mikroskop efter form och färg.
Det ingår ju inte riktigt i sjuksköterskans uppgift att göra en massa laborationer på det viset men det gav oss en förståelse för saker och ting ändå vilket kan vara bra att ha med sig.

Nästa vecka fortsätter vi med nervsystemet och vår allra första seminarium under denna kurs.


Evig saknad...

2012-11-15 @ 00:05:46 Personligt 2012 Kommentarer (0)

När det gäller döden så har vi alltid varit ärliga och pratat med Eya om det. Vi har berättat att alla kommer att dö men förhoppningsvis när man blir gammal och grå. Vi har sagt att det är en naturlig sak som sker oavsett om man vill det eller inte.

Det som vi inte pratat med henne om är att man faktiskt kan dö som ung också. Och idag när hon pratade med sin farmor så sa hon "när jag blir vuxen så kommer mamma och baba att dö och då kommer jag att sakna dem". Mitt hjärta gjorde ont ett tag.
Det är bra att hon är lite "open-minded" och förstår att alla människor försvinner en dag, men samtidigt så kan hon inte förstå den känslan då hon aldrig upplevt den innan.

Den värsta smärtan som finns är när ens eget barn är ledsen och jag skulle aldrig vilja att någon av töserna upplever känslan av att förlora en förälder eller båda, trots att det är det mest naturliga att göra.
På något sätt känns det lättare ifall hon är äldre när det händer, men man vet ju faktiskt aldrig vad planen för ens liv är.
Och nu kan jag inte släppa den tanken och synen av två små töser som förlorar sina föräldrar. Det är helt sjuka tankar, jag vet! Men jag kan bara inte släppa det.

Inatt kommer jag nog att drömma mardrömmar om detta. Hoppas bara att jag inte vaknar i gråtande tillstånd som jag brukar göra när det gäller mardrömmar av detta slag.


Första "medicin-kursen"

2012-11-11 @ 22:56:13 Studier Kommentarer (0)

Snart är det läggdags för min del och imorgon väntar en ny kursstart :)
"Medicin A, fysiologi med anatomi" ska jag läsa i tio veckor framöver. Ska bli väldigt spännande och roligt med en massa nytt att lära om kroppen och olika virus samt bakterier.
Vi kommer att hålla på med laborationer som mikrobiologi, EKG och lungtester. Vi kommer också att få testa en lögndetektor vilket känns jättekul! :)
Det enda jobbiga är väl tiderna då jag går till klockan 17 väldigt många dagar och så är ju schemat fullspäckat vilket betyder att det blir mycket pluggande även på kvällarna.
Men kul ska det bli i alla fall!


Äntligen helg!

2012-11-10 @ 11:59:33 Personligt 2012 Kommentarer (0)

Nu har jag varit vaken i fem timmar och vad har jag gjort då? Absolut ingenting.
Vi fick lite kaffesällskap av mamma och hennes man men förutom det så har vi bara slöat trots en massa att göra.

Nu sitter vi tre tjejer på soffan och väntar på gubben som åkte iväg för att köpa lite lunch. Efter det så sätter vi igång med alla dagens måsten och andra roligheter bl.a storhandling och besök på Ikea.
Jag hoppas bara att töserna håller sig lugna idag för jag känner verkligen inte för stress och dåligt humör. De brukar för det mesta springa runt som galningar, klättra ur vagnen, skrika och bråka.

Bjuder på en bild från.. Hmm.. Förra veckan? Mammahjärnan är verkligen seg ibland ;)


Tentat och annat

2012-11-09 @ 13:10:17 Studier Kommentarer (0)

Gårdagen spenderades på skolan med tenta och seminarium. Seminariet var inget vanligt seminarium utan en där vi skulle vara med och lyssna på en c-uppsats och hur det går till när vi väl kommer dit. Totalt onödigt och tröttsamt var det. Jag fick inte ut någonting bra av det. Vi fick bara sitta där och lyssna på några andra som diskuterar och samtidigt mådde jag illa som bara den. Fick verkligen hålla igen så jag inte skulle kräkas :/

Och tentan då.. Jag kan säga att den var lättare än vad jag förväntade mig men den var upplagd på ett helt annat sätt än alla tidigare tentor så vi hade inte riktigt läst på alla delar som kom på tentan. Första frågan var "beskriv och utveckla begreppet vetenskap" och jag fick hoppa över den frågan direkt och ta den sist. Kladdade ner något svar som säkert inte blir godkänd men men.. Är iaf förberedd på en omtenta då jag är väldigt osäker på många av mina svar. Statistik-delen verkade iaf som en godkänd del :) klarade jag inte den delen så har jag verkligen lärt mig allt fel :P

Inom tre veckor kommer resultatet!


Inför tentan..

2012-11-05 @ 10:11:32 Studier Kommentarer (0)

Jag måste verkligen sitta och läsa ihjäl mig på anteckningar och böcker då en tenta närmar sig med stormsteg.
Än så länge har jag bara läst igenom en bok och bläddrat igenom de två resterande. Och anteckningarna har jag läst igenom ett par gånger men det känns som att ingenting fastnar i skallen.

På onsdag ska två klasskompisar komma hem till mig och då ska vi diskutera och plugga tillsammans. Det är nog ett bra sätt att plugga på inför en tenta och det lär behövas för min del i alla fall. Och på torsdag gäller det!

Ååh vad jag hoppas på att allt det jag faktiskt har lärt mig och kan ordentligt kommer på tentan och inte de saker som jag är mindre kunnig på.
Men det är bara att kämpa på och fortsätta läsa, förhoppningsvis blir jag lite klokare under dagen :)


Quizkampen

2012-11-04 @ 09:40:55 Personligt 2012 Kommentarer (0)

Första gången jag fick nytta av något som jag var med om på vårdcentralen när jag gjorde mina vfu-dagar där :)
Hade inte en patient med just detta kommit in så hade jag inte vetat vad det var och svarat "livmodern" på denna fråga.
Lilla Modiga tjejen!

2012-11-03 @ 16:15:51 Personligt 2012 Kommentarer (0)

Eya är på sin första halloween-fest och ville så gärna klä ut sig till Merida, tjejen från den nya filmen Modig. Men jag fick ändå bestämma liiite genom att få måla på en spindel och lite svart kajal på läpparna :)
Festen är hos en av hennes kompisar och där bjuds det på blodig glass och dricka med ögonglober samt en massa massa mer äckligt haha


Design av Tasnim