Full rulle igår

2012-09-30 @ 09:09:11 Personligt 2012 Kommentarer (0)

God morgon!
Här hemma tog vi alla lite sovmorgon och det var väl tur det då jag var helt slut igår när kvällen kom.
Gårdagen började med ett arbetspass på jobbet och när jag kom hem så drog vi iväg till lek o buslandet. Där mötte vi upp Petra, Oscar och Luna. Sen blev det att busa på ordentligt. Jag blir själv som ett litet barn när jag kommer dit så trött blir man.
Kvällen avslutades sen med filmmys och godis med älsklingen. Tyvärr var jag så trött att jag somnade på soffan efter halva filmen.

Denna dag är än så länge oplanerad förutom Eyas danskurs på eftermiddagen.


Hon utvecklas mer och mer

2012-09-28 @ 07:25:15 Personligt 2012 Kommentarer (0)

Lilla Isra har ju varit lite sen på att prata men nu börjar det komma igång ordentligt. Hon säger en massa ord nu och man kan förstå vad hon menar rätt bra. Hon säger även några tvåordsmeningar nu ex. sitta där, slänga sopor osv.
Någonting nytt som hon lärt sig är att svara ja och nej. Förut har hon bara upprepat det man säger eller visat med kroppspråk ifall hon vill eller inte.
Hon är med på ett helt annat sätt nu, som är svårt att förklara såhär i skrift.

Den här perioden som hon har kommit in i är helt underbar när det gäller talet osv. Jag älskar när barn börjar prata och när man får höra nya ord gång på gång.
Eya hade denna period mycket tidigare men alla barn är olika. Så är det ju.

(på bilden har Eya smyckat Isra så att hon enligt Eya ser ut som en prinsessa hehe)

Dag 2

2012-09-27 @ 21:21:01 Studier Kommentarer (0)

Vill ni ha en uppdatering om min andra dag på vårdcentralen?
Oavsett om ni vill eller inte så berättar jag! :P

Dagen började med att vi blev tilldelade en varsin barnmorska. Jag fick vara med om ett vanligt graviditetsbesök, en cellprovtagning och rådgivning x2.
Det var intressant och kul att få vara med och se det från en annan synvinkel.
Sedan var det dags att gå med sjuksköterskan igen och då var vi med om såromläggning, kateterinsättning och rådgivning av olika slag. Även det var spännande trots att man varit med om det innan för att denna gång var det på ett helt annat sätt med information och lärande.
Vi skulle även få gå med varsin läkare på ett besök men min läkare dröjde och både jag och patienten fick vänta. Efter 40 minuter tröttnade jag och gick in till sköterskan igen. Stackars patient säger jag bara.

Sen hände det inte så mycket mer då det var en lugn dag även idag. Hade gärna gått en dag till för det var faktiskt intressant. Men nu är det en uppgift om vfu:n som gäller och det ägnar jag morgondagen åt. Sjuksköterskans roll ska jämföras med olika böcker och kompetensbeskrivningen. Är en del att göra och det lär ta rätt många timmar.
En vecka kvar av denna kurs och sen går vi till steg två! :)


Det kom ju lägligt! :)

2012-09-27 @ 17:57:30 Personligt 2012 Kommentarer (0)


Första dagen på vårdcentralen avklarad.

2012-09-26 @ 19:25:28 Studier Kommentarer (0)
Det var en rätt så lugn dag på vårdcentralen idag. Vi är två från klassen som är på samma ställe och ett tag gick vi tillsammans med samma sköterska och sen delade vi upp oss och gick med varsin. Jag fick i alla fall vara med och se på ett par vanligt förekommande besök där så det var ju kul att se. Vi fick även vara med sjukgymnasten på ett besök och det var ju rätt så intressant även om det inte är det som vi ska utbilda oss till. Imorgon blir det att vara med varsin barnmorska på förmiddagen och med sjuksköterskorna på eftermiddagen. Kul med variation också trots att man gärna vill se vad just sköterskorna gör. 

Imorgon kväll blir det att börja med uppgiften som ska lämnas in på måndag morgon. Vi ska jämföra lite olika saker som vi har sett med det som står i fyra olika böcker, så det är alltså en del att läsa. Har ju redan förberett mig på alla olika kapitel men jag måste fortfarande läsa igenom dem. Tur att det inte ställs alltför många krav på uppgifterna ännu då jag fortfarande känner mig rätt vilsen. Vi har ju inte gått igenom någonting om hur man skriver inlämningsuppgifter och så har vi inga riktlinjer än så länge. 
 
Nu blir det att umgås lite med storbus då lillbus redan sussar sött :) 

Två roliga dagar att se fram emot!

2012-09-25 @ 23:49:46 Studier Kommentarer (1)

Imorgon gäller det! Jag ska äntligen få följa arbetet på vårdcentralen och få ta del av en massa intressanta möten.
Ju mer jag har tänkt på att jag får vfu på en vårdcentral, desto mer längtar jag!
En vårdcentral är ju inte direkt en plats med liknande fall hela tiden utan där får jag se massor med olika problem och besvär. Det enda tråkiga är väl att jag inte får göra något praktiskt utan bara anteckna, reflektera och diskutera. Men det duger det med eftersom att jag fick ett spännande ställe att vara på :)

Skönt med en mjukstart också, ska inte vara där förrän kl.10.00! Då hinner jag lämna barnen i lugn och ro utan en massa stress eftersom att de ändå måste vara på dagis senast halv tio.


Bråkiga morgon..

2012-09-25 @ 08:05:20 Personligt 2012 Kommentarer (0)

God morgon!
Busungarna väckte mig strax efter sju och sen dess har de skrattat, gråtit, bråkat och gnällt. Alltså på en timma har båda hunnit med det!
Det verkar som att det där ljuset i tunneln, som alla snackar om, inte finns. Det enda jag ser framför mig är fortsatt trots, skrik och bråk..

Nåja, de ska i alla fall till dagis om en timma så där får de annat att tänka på än bara bråk.
Och under tiden de är där så ska jag städa och laga mat så jag kan koncentrera mig på busarna när de väl kommer hem. Har inte mycket studier jag kan göra idag för jag måste först gå igenom VFUn för att kunna göra min uppgift. Det ska bli kul med lite annat imorgon och på torsdag :)


"Mamma jag gör en glad pannkaka"

2012-09-24 @ 18:46:35 Personligt 2012 Kommentarer (0)

Eya har börjat rita med ögonbryn på sina gubbar :)


Babyshower

2012-09-23 @ 09:17:54 Personligt 2012 Kommentarer (0)

Igår hade jag och några vänner ordnat en babyshower för Rosie. Det vart väldigt lyckat och trots att hon anade att det var något på gång så fick några av vännerna henne på andra tankar så när hon väl anlände till lägenheten så blev hon chockad och hoppade till när hon såg oss :)

Vi åt god mat och en massa godsaker i form av chips och godis. Och som vanligt så blev det mycket snack om allt mellan himmel och jord.
Vi fixade en balja som vi fyllde med en massa barngrejer och även saker för den blivande mamman. Så gjorde vi för Petra också när vi fixade hennes babyshower och det var uppskattat.


Hemstudier

2012-09-21 @ 07:39:02 Studier Kommentarer (0)

God morgon!
Idag är jag ledig från skolan men inte från studier. Barnen ska till dagis och spendera fem timmar där och undertiden ska jag leta efter litteratur inför nästa kurs som börjar om två veckor. Denna gång ska jag nog inte köpa varenda bok som finns med på listan för jag märkte under kursens gång att jag knappt behövt två av böckerna jag köpte, nu kan jag ju veta på ett ungefär vilka som är absolut nödvändiga och vilka man faktiskt kan klara sig utan.
Jag ska även göra klart uppgiften inför ett seminarium nästa vecka och läsa ett par kapitel i fyra böcker inför fältstudierna som också blir av nästa vecka och försöka sammanfatta det jag läst för att sen kunna göra olika jämförelser.
Sen är det lite småfix med papper som ska skrivas ut osv. Det är bättre att fixa allt idag så jag får en ledig helg istället :)

Skönt att första kursen är klar snart! Nu känns det som att man är på gång ordentligt! :)
En speciell dag

2012-09-19 @ 09:42:51 Personligt 2012 Kommentarer (0)

En av de absolut finaste som finns, fyller idag hela två år! Vår Isra! <3
Glad, envis och otroligt busig är nog orden som beskriver henne bäst.
För varje dag som går, säger hon nya ord och uttryck som hon inte sagt förut.

Tänk att vi fått en sån fin och underbar lite tös som förgyller vårt liv!


Kalas och vfu-plats

2012-09-18 @ 20:45:15 Personligt 2012 Kommentarer (0)

Usch vilket dåligt bloggande från min sida. Men jag har tyvärr inte mycket att skriva om och inte sådär jättemycket tid till det heller.
Är jag inte i skolan så pluggar jag hemma, annars så är det städning, matlagning eller barnen som får all fokus. Men men, så kommer det att vara nu ett tag framöver :)

I söndags hade vi lite kalas här hemma för Isra. Imorgon fyller hon hela två år! Hennes bild kommer säkert att vara uppsatt på förskolans ytterdörr och så ska vi vara lite extra givmilda imorgon trots att vi redan firat henne :) det är mycket bättre när födelsedagar infaller på en helg så man får ha kalas samma dag, men blir det som detta år så väljer jag hellre att fira i förskott än i efterskott.

På tal om något annat så fick jag reda på min vfu-plats idag och det blir på en vårdcentral. Det var mitt tredje val så jag hade lite tur på min sida. Jag som trodde att jag skulle få nåt helt annat, nåt jag inte vill. Men kul är det och jag är väldigt nöjd! :)


Fältstudieplatser

2012-09-14 @ 16:56:05 Studier Kommentarer (1)

Idag har jag sökt vfu-platser. Alltså Till fältstudierna som kommer ske om ett par veckor. Det är bara två dagar som vi kommer att ha fältstudier och syftet är att observera och sen svara på en rad frågor som sen ska lämnas in.
Vi hade cirka 40 platser att välja mellan och då skulle vi välja 30 platser var. 28 av platserna fanns i Örebro, både på sjukhus, äldreboenden och vårdcentraler. Så då var jag tvungen att välja till två platser i andra städer.
Sen kommer dessa platser att lottas ut och det är helt slumpmässigt. Man får bara hålla tummarna och hoppas på att få en plats som man är intresserad av.
Jag valde såklart barn- och ungdomsavdelningen som första val och kvinnokliniken som andra val. Vill verkligen till något av dessa platser!
Den 19/9 får vi veta var vi hamnar.

Har egentligen en del studier att göra men idag, på min pluggdag, valde jag att städa istället. Kanske var ett dumt val men jag får kämpa på ikväll istället. Det är ju inte direkt så att det jag måste plugga på ska vara klart imorgon, utan till nästa vecka och inför tentan. Så det ordnar sig! :)


Timmarna är för få..

2012-09-11 @ 20:33:39 Personligt 2012 Kommentarer (0)

Barnen sover och det är lugnt i hemmet. Känns riktigt avslappnande nu, man känner verkligen hur alla muskler slappnar av.
Jag saknar mina små vildar under dagarna nu när de börjat gå på förskolan mycket längre dagar men samtidigt känns det såklart lite tungt. Att först gå till skolan och sitta på en massa föreläsningar (vissa intressanta och andra mindre intressanta) och sen hämta hem barnen, laga mat, städa, diska, leka och umgås gör att orken tryter vissa dagar. Då är det riktigt skönt att barnen somnar rätt så tidigt på kvällarna och man kan rå om sig själv lite.

Nu låter det precis som att min man inte gör ett dugg här hemma vilket inte stämmer. Vi har två otroligt vilda busar (en av dem är till och med busigare än busigast) som måste ses efter och där kommer hans roll in :) det passar oss bättre att jag sköter disk och annat då det går snabbare och jag har lite svårt att slappna av när någon annan, oavsett vem, sköter sånt. Dålig vana? Kanske det. Sen vill jag ju inte bara städa och greja utan jag vill umgås med barnen också. Nu ses vi ju bara ca. 6 timmar om dagen så det gäller att ta vara på de få timmarna.

Jag undrar hur det blir sen när jag jobbar heltid. Då lär man inte se dem mer än 3-4 timmar per dag och jag blir nästan ledsen av bara tanken. Men det behöver jag inte oroa mig över nu, jag har ju tre års studier framför mig! Wihoo! Haha.

Nu ska vi kolla på lite serier och sen är det läggdags! Go natt!


Lekis/showdance

2012-09-09 @ 21:59:31 Personligt 2012 Kommentarer (0)

Idag var tredje gången som Eya gick till dansskolan och som vanligt så var hon helt uppe i varv.
Hon verkar gilla det och speciellt då hon går med en kompis som hon trivs med. Själv längtar jag efter uppvisningen som kommer när kursen slutar! :)


Äntligen lördag!

2012-09-08 @ 07:53:31 Personligt 2012 Kommentarer (0)

God morgon på er!
När det väl blir helg och man kan få lite sovmorgon så vaknar Isra redan vid sju. Det känns som att hon blir van att vakna tidigt under veckorna så när det väl blir helg så har hon vant sig vid den rytmen och fortsätter på samma spår. Vi båda hade nog behövt få sova ut lite men nu när det är som det är så får man väl bara acceptera det.

Idag vet jag inte alls vad vi ska hitta på. Finns en del vi skulle behöva ta tag i men vi får se hur vi gör. När man är ledig så vill man inte direkt stressa med en massa saker, det får man nog av under veckorna.

Jag ska i alla fall fixa lite mer vår grupparbete som vi gjorde klart igår i skolan. Eftersom att vi skrev den med min bärbara så är det bara jag som har den hemma och får fixa det sista med namn osv som vi inte hann göra igår. Sen hoppas vi såklart på att den duger och blir godkänd. Det är svårt att veta exakt hur den ska vara då man aldrig skrivit ett arbete på universitetsnivå förr. Men det ska nog gå bra. Man måste tänka positivt för att få ett bra resultat :)


Så kan det gå.

2012-09-07 @ 07:46:10 Studier Kommentarer (0)

Är en aning tidig idag så här sitter jag i min ensamhet och väntar på folket och föreläsaren :)


Studierna hittills.

2012-09-06 @ 19:09:29 Studier Kommentarer (0)

Snart är första skolveckan över och jag har spenderat långa dagar där under hela veckan förutom i onsdags då vi var lediga.

Hela morgonen imorgon bjuder på en föreläsning om människosyn. Efter att ha varit på en massa föreläsningar under veckan så känns det inte så lockande att sitta på dem där obekväma stolarna. Jag kan tycka att tre föreläsningar om dagen är alldeles för mycket, men det är väl så nu i början.

Eftersom att vi slutar redan klockan 13 imorgon så ska jag och ett par till stanna kvar och göra klar vårt grupparbete om en omvårdnadsteoretiker. Vi alla har forskat på olika håll och imorgon sätter vi ihop hela arbetet. Skönt att det blir gjort så man kan slappa under helgen.

Och nu har alla mina böcker inför denna kurs kommit så nu kan jag läsa på bäst jag vill :) egentligen hade jag inte behövt köpa allihopa men det är lika bra att vara förberedd på vad som än kommer. Vissa böcker kommer vi att behöva även i senare kurser så då är det skönt att ha dem hemma.


Instruktioner till min korvgryta.

2012-09-04 @ 19:41:35 Allt om mat Kommentarer (0)


Detta är dagens korvgryta!
Nu säger jag som jag sagt förr; jag har oftast inte recept till mina maträtter utan det gäller att tänka själv en aning.


Välj precis vilken korv ni vill för att göra denna. En kryddad för mer smak eller en "vanlig" för mild smak. Jag kör med kycklingkorv och det blir jättegott!

Jag använder mig av ett paket med korv (ca.400g skulle jag tro att det är) och då finhackar jag en lök och steker båda i en kastrull med olja en stund. Snåla inte med oljan! 

När korven har fått en fin yta så lägger jag i cirka 3 stora matskedar med tomatpuré och steker med en stund. (Här väljer jag ibland att lägga i ett par hackade färska tomater men då tar jag bort en matsked tomatpuré istället)

Sen häller jag i vatten och det är väldigt svårt att ange mängden då jag bara häller tills det ser bra ut, men prova med 6-7 dl först och mer senare ifall det blir för tjockt.
Krydda med svartpeppar, salt och paprikapulver. Ev. en grönsaksbuljong också.
Låt puttra en stund på normal värme. 

Nu kommer delen då jag varierar den.
Man kan lägga i paprika, persilja, majs, ett par matskedar creme fraiche antingen vanlig eller en valfri smaksättning. Min favorit är franska örter. Man kan blanda som man vill och lägga i vad man vill. 
Personligen gillar jag när det finns potatisbitar i den som denna gång. Då kokar jag bara lite potatis vid sidan av och häller i potatisen när den är klar och såsen kokat i cirka 20 minuter. 

Testa och se vad det blir! Den kan varieras i all oändlighet, bara man har lite fantasi :) Just ja, valfri pasta till den. Skruvar och spaghetti är min favorit :)


När man har ont om tid...

2012-09-04 @ 17:15:46 Personligt 2012 Kommentarer (0)

Idag åkte pappa och gänget tillbaka till Finland och med sig fick de syrran+familj som skulle iväg på lite semester :)
Jag har ju velat spendera min lediga tid med dem så saker och ting har blivit undanskuffat. But now im back on track! :) kommer dock att sakna far min <3

Just nu håller jag på att laga mat efter en hel dags studier. Eller föreläsningar kanske man ska säga.
Jag lagar en maträtt som jag brukar laga när man inte har så mycket tid, är trött och kylen är någorlunda tom. Nämligen korvgryta med pasta. Alla vi gillar den och jag brukar variera den på lite olika sätt så det inte blir samma varje gång men basen är densamma.

Kommer upp bild och instruktioner senare (förhoppningsvis) :)


Nu börjar det på riktigt!

2012-09-02 @ 21:12:56 Personligt 2012 Kommentarer (0)

Då är denna helg snart slut. Vi har umgåtts med pappa och gänget under den största delen av helgen och imorgon eftermiddag/kväll säger vi hejdå.

Morgondagen kommer att spenderas på skolan och jag kan säga att jag är lagom nervös inför första skoldagen. Nu var det ju ett tag sen jag sist satt vid skolbänken.
Men som vanligt så släpper nervositeten så fort jag sätter min fot innanför skolans dörrar :)

Men innan jag stressar upp mig mer ska jag ta mig en välbehövlig dusch och antagligen glo på en film efteråt. Resten tar vi imorgon :) sov gott!


Mycket pengar men ändå inte :)

2012-09-02 @ 14:44:22 Kläder, skor m.m. Kommentarer (0)
Vi åkte iväg till Stadium Outlet för att köpa nya skor åt tjejerna. Men vi hittade bara ett par fina Pumaskor åt Eya. Hon gillar dem och tyckte att de satt skönt på fötterna vilket är huvudsaken. Vi tog en storlek större för att hon ska kunna använda dem i vår också. 

Och trots att vi inte hittade passande skor åt Isra så hittade vi lite annat. En vinterjacka som kan vara bra att ta på sig istället för overall när man ska iväg till affären eller hem till nån osv. Och en overall också. Isra har en som hon ärvt av Eya, men jag gillar den inte så mycket så vi köpte en ny. Allt som allt gick kalaset på ungefär 900 kr vilket är ett otroligt bra pris för två didriksson och ett par puma! :) Bara overallen kostar tusen kronor i vanliga fall.

Design av Tasnim