Underbar dag!

2013-05-31 @ 22:05:24 Personligt 2013 Kommentarer (0)

Nu när barnen ligger och sover så känner jag ett lugn inom mig och en känsla av att dagen varit den bästa på länge nu.
Började med ett extrapass på boendet jag jobbat på tidigare och besök av mamma efter barnen hämtades från dagis. Även syrran och Olivia var här och stannade med oss ute på gården för lek&bus.
Ett besök i Marieberg hann jag och Eya med också då en födelsedagspresent inför imorgon skulle inhandlas.

Men dagens höjdpunkt är ändå att Eya lärt sig cykla, ordentligt, utan stödhjul! Hon har haft problem med att starta och stanna men idag gick det som smör. Hon har nog cyklat runt gården i sammanlagt två timmar idag och en cykeltur till dagis med pappa i hälarna hann hon med också.
Jag är så stolt nu! <3 helt underbart att se sitt barn så enormt glad och nöjd. Finns ingen bättre känsla!

Men dagens minus går till alla äckliga mygg som verkar vara helt galna i år. Jag har kroppen full med kliande myggbett och samma gäller barnen. Men de små verkar få de flesta bett på pannan av nån konstig anledning.

Bjuder på dessa bilder från idag. Fina syrran + barnen och en stolt Eya med sin cykel :)


Hur pluggar jag inför en tenta?

2013-05-30 @ 13:26:12 Studier Kommentarer (1)

På onsdag nästa vecka är det dags. Den allra sista tentan för denna termin ska skrivas på tre timmar och innefattar hela nio områden med sjukdomar bl.a hjärtmedicin, infektionssjukdomar, mag-tarmsjukdomar, ortopedi m.m.

Tänkte skriva några rader här om hur jag pluggar inför tentorna. Jag har ändå lyckats rätt bra med alla tentor och har under ett-års tid gjort endast en omtenta och det var för att jag pluggat på alldeles för lite. Det kände jag på mig direkt.

När jag går till en föreläsning så försöker jag hinna med att anteckna allt som föreläsarna tar upp, vilket inte är det lättaste alla gånger då det kan gå riktigt fort fram ibland.
Väl hemma renskriver jag mina anteckningar och kollar upp sådant som jag kanske inte riktigt förstod eller sådant som jag känner att jag behöver få mer kunskap om.
Jag försökte räkna på hur mycket tid jag lagt på att enbart renskriva anteckningarna och det är skrämmande många timmar som gått åt under denna kurs.

Sen skriver jag ut anteckningarna då det är lättare att läsa på papper än på datorn. Onödigt kan många tycka att det är med sånt slöseri på bläck och papper men det är så jag lär mig.
Jag brukar också skriva till saker för hand på sammanfattningarna om jag känner att jag missat nåt samt att jag lär mig bättre om jag får skriva om vissa saker. Repetition är det bästa!

Utöver mina sammanfattningar skriver jag ner frågor från alla gamla tentor som finns och svarar på dem för att senare kunna läsa igenom allting och skulle en gammal tentafråga dyka upp så behöver jag inte tänka så mycket på svaret.

Nu är jag faktiskt klar i tid med allting eftersom jag har nästan en hel vecka på mig att läsa igenom anteckningar och gamla tentor vilket jag inte haft på de andra kurserna. Men sen så är denna kurs väldigt omfattande och svår också så tiden behövs.

Så för att sammanfatta allt detta kan man säga att jag repeterar allting från första början om och om igen :)


Nytt i vårt hem!

2013-05-28 @ 08:10:35 Inredning Kommentarer (0)

Igår eftermiddag såg vårt hem ut som en byggarbetsplats. Vi har nämligen köpt en ny soffa (äntligen!) och alla delar till den tog upp nästan all plats i vardagsrummet.

Jag är så otroligt nöjd med den nya soffan och mysfaktorn i vardagsrummet gick upp ett snäpp ;)
Det ser mycket, mycket bättre ut än vad det gjorde med de gamla sofforna och nu är det bara lite dekoration som fattas och ett nytt skrivbord.
Det vi ska köpa mer är en stor tavla att ställa på den långa väggen bakom soffan, ljushållare, gardiner, taklampa och så några kuddar att ha på soffan.
Vi tar en sak i taget så ordnar det nog sig finfint :)


Fem stick i fingret..

2013-05-08 @ 10:30:50 Studier Kommentarer (0)

I förrigår fick jag veta att jag klarade min allra första ktc-examination! :) blev helt överlycklig när jag såg betyget och kände hur lättnaden bara spred sig över hela kroppen. Nu hoppas vi på samma fina resultat på tentan också ;)

Igår hade vi glukos-labb och det innebar att vi inte fick äta någon frukost eller dricka någonting innehållande socker. Och så tog vi faste-blodsocker på alla. Sen delades vi in i fyra grupper där en grupp skulle äta nyttig frukost, en grupp fick onyttig frukost, en grupp skulle dricka en energidryck till frukost och så slutligen min grupp som skulle äta en varsin paket Dextrosol till frukost.
Blodsocker togs igen efter 20 minuter och då hade mitt stigit från 5,4 till 8,5. Ytterligare tre stick i fingret togs och så ritade vi en kurva som skulle visa resultatet. Mitt gick upp snabbt och ner nästan lika snabbt medan de som hade ätit nyttig frukost hade en jämn och rund kurva. Nedanför syns min, inte så fina, kurva. Anledningen till att den steg en aning efter att den gått ner var för att jag var tvungen att äta en smörgås för att inte kräkas. Mådde så otroligt dåligt efter all socker. Vilken äcklig känsla.

Så slutsatsen är att äta nyttig frukost! :) även den onyttiga frukosten med vitt bröd med marmelad och oboy till hade en dålig kurva så det som gäller är; grovt bröd med en ostskiva, ett kokt ägg och kaffe eller juice som dryck :) då håller sig magen mätt och blodsockret i en jämn nivå.Nu blir det sista kursen innan semester!

2013-05-03 @ 19:18:45 Studier Kommentarer (0)

Nu är sista momentet i denna kurs avklarad, dvs tentan. Pennan flöt på nästan konstant i tre timmar så min hand är lite öm nu, det är knappt så jag orkar skriva detta ;) Känns så skönt att kunna släppa denna kurs nu, iaf en tid framöver ifall jag nu får göra om någon del.

Nu ska jag ta en helt ledig helg utan någon som helst plugg innan nästa kurs som börjar på måndag.
Då står en massa olika sjukdomar på schemat och även ett par laborationer. Väldigt kul! Märks det att jag gillar medicinkurserna mer? ;)
Omvårdnaden som vi går igenom känns lite flummig och det finns inga exakta svar på saker & ting. Man får hela tiden tänka på hur lärarna vill ha det och om de godkänner mina svar på allt. Allting ska prioriteras efter det viktigaste och det får man försöka lista ut själv vad det är. Jag gillar när det är mer rakt på sak och det finns ett rätt och ett fel. Det blir lite lättare att lära sig det.

Nämnde jag förresten att jag fick VG på min förra tenta? ;) om jag gjorde det så blev det en liten påminnelse om det hehe trodde faktiskt att jag skulle få godkänt som vanligt men blev istället väldigt överraskad då man skulle ha 90% rätt för vg.

Nä, nu släpper jag detta och tar en välbehövlig helg! :)


Tonfisksmörgås

2013-05-01 @ 09:39:04 Allt om mat Kommentarer (0)

Enkla tonfisksmörgåsar till kvällsmat eller lunch. Vid sidan av kan man ha sallad till eller bara nån enstaka grönsak.

Blanda tonfisk, finhackad lök, tomat och paprika med lite majonnäs.
Krydda med svartpeppar och salt efter smak.
Strö gärna över lite finhackad persilja.

Sen är det bara att använda det som pålägg på rostat bröd :)
Enkelt och väldigt gott!


Design av Tasnim