Redo för skolan

2013-11-30 @ 13:12:56 Personligt 2013 Kommentarer (0)

Eya har inte tyckt så mycket om att leka med Barbie eller andra leksaker. Hennes intresse har fallit mer på pyssel och att rita vilket på senaste tiden utvecklats till att skriva och räkna. 
När vi sen hittade en pärm för förberedelse inför skolan var det självklart för oss att köpa den och den håller henne sysselsatt rätt länge. 
Hon fyller i lite i taget och kommer sedan till oss för att vi ska rätta henne vilket vi hittills inte behövt göra. Alla ord och tal rätt varenda gång då hon ibland ser sina egna misstag. 
Det känns skönt att hon har detta med sig när hon efter sommaren börjar i förskoleklass. 

Jag hoppas att detta intresse fortsätter även in i tonåren och uppåt så att hon värderar skolan och lärandet. 
Isra har ännu inte visat liknande intresse så vi får väl se med tiden hur det blir på den fronten ;) 


Suck

2013-11-30 @ 09:26:23 Personligt 2013 Kommentarer (0)

Förkyld, ont i huvudet och hängig. 
Det verkar inte bli bättre heller. Oftast är de första dagarna värst men denna gång har jag mått rätt bra i början och nu efter några dagar känns det som att jag vill ligga under täcket hela dagen och försöka sova bort hela förkylningen. Inte så lyckat när man har två små att ta hand om ❤️


Eget ansvar

2013-11-27 @ 23:51:03 Personligt 2013 Kommentarer (0)
Nu har nästan två veckor gått av min fem veckors praktik och det känns fortfarande bra. 
Jag har fått göra en massa roligt och lärt mig otroligt mycket nytt! 
Jag går med en annan student och vi har ett dubbelrum som vi ansvarar för. Ikväll var första gången som vi tog hela ansvaret på oss själva vilket innebär att vi såg till att de fick mat, fika, hjälp till toa och andra praktiska saker de kunde behöva hjälp med och vi iordningställde medicin och tog alla nödvändiga prover och kontroller. Såklart finns sköterskor som dubbelkollar medicin osv. 
Sen hjälper vi ju till med de andra patienterna också när våra inte behöver någonting. 
Skönt att ta lite ansvar och känna på jobbet som sköterska ordentligt. 

Arbetstiderna har dock både för- och nackdelar. 
Fördelarna är att vi jobbar endast fyra dagar i veckan och alltid vardagar. Skönt att slippa helgarbete och kunna umgås med familjen :) 
Nackdelen är att vi jobbar varannan kväll. Alltså kväll, dag, kväll och dag. Det innebär att vi börjar halv två och slutar klockan tio för att sedan dagen efter börja kvart i sju och sluta klockan fyra. Ikväll har jag alltså jobbat och knappt hunnit vara hemma innan det snart är läggdags för att vakna klockan fem på morgonen. Egentligen skulle man redan sussa sött i sängen vid denna tidpunkt men det är svårt när man inte hunnit komma till ro här hemma. 

Men nu kör vi ett dagpass imorgon och sen tar jag långhelg! :) 


Lite firande

2013-11-24 @ 10:22:38 Personligt 2013 Kommentarer (0)
Snart är helgen slut och en ny vecka med jobb och dagis väntar runt hörnet. 
Idag ska vi fira mig lite här hemma då jag fyller år imorgon och jobbar ett kvällspass. 
Denna gång är jag lite lat och skippar bakningen. Köpa tårta och färdiga muffins som jag gör frosting till och så ska jag endast baka lite chokladrutor då det har blivit nån typ av tradition att ha det hemma vid födelsedagar :) 

Får väl se hur länge tjejerna kommer överens och ligger snällt o tittar på spöket Laban i deras rum. Blir det bråk så blir det genast svårare att få till bakningen och städningen. 
Dålig morgon!

2013-11-19 @ 20:51:26 Personligt 2013 Kommentarer (0)
Igår hade vi introduktion på nya praktikplatsen där jag ska vara i fem veckor framöver och idag var första "arbetsdagen". 
Det verkar vara ett bra ställe och jag tror att jag kommer lära mig en massa nytt :) 

Denna dag började dock inte bra. Vaknade 5.15 och började göra mig iordning innan barnen skulle väckas. Och eftersom att jag börjar 6.45 så är det Salah som får lämna barnen till dagis. Jag hjälpte till med påklädning och allt som hör till vilket gjorde att jag glömde bort klockan. Får panik och tar mig snabbt iväg mot sjukhuset. 
Väl där upptäcker jag att jag glömt mina arbetsskor hemma och har ingen möjlighet att åka hem för att hämta dem. Så jag svär en del innan jag låser skåpet och upptäcker att jag låst skåpnyckeln OCH alla andra nycklar i skåpet! Då svär jag lite till och fäller en tår eller två innan jag kommer på att mamma är sjukskriven och har dessutom vår hemnyckel. 
Hon räddade situationen genom att komma med mina arbetsskor och extranyckel till låset.. <3 
Jag slapp alltså gå runt med svettiga fötter i halvfodrade skor och jag kunde utan problem byta om till mina egna kläder efter arbetspasset :P 

Imorgon kör vi ett kvällspass och denna gång ska jag hålla hårt i nyckeln när jag låser :) Ska det vara såhär under hela vinterhalvåret?

2013-11-15 @ 13:57:14 Personligt 2013 Kommentarer (0)
Just nu är barnen sjuka i omgångar och man undrar ju hur länge detta kommer att hålla på. 
Började i onsdags förra veckan med en liten Isra som fick lite feber och efter det var det Eyas tur. Dock ingen feber men en förskräcklig hosta som höll henne vaken i omgångar under nätterna. De har hunnit gå på dagis i två dagar innan nästa sjuka började, nämligen någon typ av magsjuka. 
Igår hade Isra varit jättetrött och ledsen på dagis under eftermiddagen och när hon kom hem så somnade hon på soffan rätt snabbt. Sen började hon kräkas och har gjort det även under natten. Hela förmiddagen har hon varit pigg och glad tills hon nyligen kräktes upp det lilla hon fått i sig under förmiddagen. Så nu håller vi koll på tider här hemma. Kräks hon inget mer så är hon "friskförklarad" till på måndag då jag har introduktion på nya praktikplatsen. Jag har alltså gjort mina två veckor inom primärvården och nu är det en medicin-avdelning som gäller på sjukhuset. 
Jag hoppas innerligt att ingen av oss andra bli magsjuk så vi kan återgå till alla normala rutiner.. 
Första veckan avklarad!

2013-11-09 @ 09:33:15 Studier Kommentarer (0)
Klarade min praktiska examination! Det var ju inte förväntat så jag är jätteglad för det. 
Nu kan jag lägga det bakom mig och koncentrera mig på det andra i denna kurs. Väntar fortfarande på resultatet från läkemedelshantering-tentan men det kan dröja ända till nästa fredag innan vi får veta. Hoppas jag klarade den med så finns det inga "gamla" moment för mig att tänka på. 

Nu är också min första vecka hos primärvården gjord och jag har lärt mig lite nytt. Har inte fått göra så mycket praktiskt själv men det kommer mer på min nästa placering om en vecka. Jag förstår ju att man som student inte kan bedöma människor på vårdcentralen men enkla blodtryck och annat skulle jag lätt kunna göra då jag ändå har kunskap inom liknande områden. Men men, det blir mycket mer ansvar på sjukhuset och jag längtar! :) 

Studie-update

2013-11-04 @ 21:30:28 Studier Kommentarer (0)
Nu kör vi en liten uppdatering om studierna.. :) 
Jag klarade VG på min förra medicintenta vilket innebär också ett VG för hela den kursen! Nu finns det inga fler medicinkurser så nu kan jag inte briljera med mina fina betyg på dessa kurser mer ;) omvårdnadskurserna går inte lika bra. 
Den senaste tentan känner jag mig inte så säker på då jag kände mig osäker i mina svar. Det gäller alltså tentan om läkemedelshantering. Senast nästa vecka borde svaret komma och jag håller förstås tummarna för att jag på nåt sätt hamnat över G-strecket. Men just nu känner jag mig inte sådär väldigt hoppfull då många saker gått lite dåligt under denna omvårdnadskurs. 

I torsdags förra veckan hade jag min praktiska examination och fick då ge en subkutan injektion (under huden) och suga rent övre luftvägar. Jag glömde ju förstås bort en massa viktigt så chansen för godkänt är rätt minimal. Jag gjorde också ett par små fel som jag rättade till så de tror jag inte påverkar resultatet. Lyckades alltså med att slänga en kanyl nästan tvärs över rummet och fråga mig inte hur det gick till för det vet jag inte ens själv haha men jag var noga med att påpeka mina fel så jag gjorde ju ändå rätt för mig på ett sätt. 
Resultatet på detta kommer antingen imorgon eller på onsdag (!) 

Idag hade jag min första dag på min sju veckors vfu-period. Två veckor på vårdcentral och fem veckor på en avdelning i USÖ. Jag hoppas verkligen att jag lär mig mycket under denna tid och blir mer van med bemötandet av människor för nu känner jag mig så osäker så fort jag kliver in i ett undersökningsrum. 

Det var en snabb update om mina studier just nu. Mer kommer! 
Första helgen i november..

2013-11-02 @ 22:25:40 Personligt 2013 Kommentarer (0)
Det har hänt en del sen jag sist skrev så man kan förstå den usla uppdateringen ;) 
I helgen har vi varit med om två olika halloweenfester med barnen. Igår hos lilla Luna och idag med grannarna/vännerna på gården. 
Jag vet att halloween och alla Helgona inte är samma sak men man kan inte göra ett litet party åt barnen på en torsdag så då får det bli den närmaste helgen :) sen så bryr vi oss inte speciellt mycket (inget alls egentligen) om alla Helgona så det är roligare att spendera dagen/kvällen med att spöka ut sig lite. Hur ofta gör man det liksom? ;) 

Barnen har iaf haft superkul och dansat, lekt, ätit en massa gott och sprungit runt som galningar. Att knacka dörr är inget jag vill lära mina barn så sådant har de inte sysslat med. 

Jag tycker att man ska ta varje tillfälle som erbjuds att umgås med vänner och speciellt de tillfällen då man kan göra det till något extra. 

Mina läskiga små sötnosar ;) 


Design av Tasnim