Mycket kvar att lära..

2013-10-24 @ 13:38:14 Studier Kommentarer (0)
Idag körde vi lite rollspel i skolan och jag fick testa på att vara assisterande sjuksköterska, ansvarig sjuksköterska samt en förvirrad patient med blodförgiftning :)
Dagen handlade alltså om akutsjukvård och meningen är att vi ska förstå vilket sätt man ska arbeta utifrån vid akuta situationer inom vården. 
Det gick väl rätt ok för mig men det finns fortfarande mycket att lära. Jag skulle gärna vilja testa på detta en gång till under sista terminen för att sedan kunna jämföra skillnaden. 

Och imorgon är det tenta-dags igen! Vi har inte ens fått resultatet från förra tentan och redan ska man sätta sig ner och skriva en ny. 
Egentligen är denna tenta en fis i rymden jämfört med alla tidigare tentor men det som känns jobbigt är att jag inte kunnat koncentrera mig ordentligt på detta då vi har KTC-examination nästa vecka vilket INTE är en fis i rymden.. 
Bara jag vet hur läkemedel ska hanteras så klarar jag mig nog ;) 

En vecka kvar och sen kör vi hela sju veckor med praktik!! 

Man undrar ju när dessa trötta ögon ska försvinna..


Tänk innan du talar.

2013-10-21 @ 23:27:46 Personligt 2013 Kommentarer (0)
Denna morgon var lite stressig med barnen och i vanlig ordning (på måndagar) började Eya komma med ursäkter för att slippa dagis. Allt från "känn på min panna, jag är ju varm" till "jag skadade min rygg igår och kan inte böja mig ner". 
Jag förstår hela grejen med att man kan vara lite lat på måndagar efter en ledig helg men måste det verkligen vara så varenda måndag..(?) 
Och med allt annat omkring så röt jag till ganska ordentligt vilket fick henne att börja tjura lite. Sen var det grej efter grej hela vägen och även inne på dagis. Då var jag rätt trött på tjat vilket fick mig att brista ut med "måste du alltid hålla på såhär, Isra är yngre än dig och gör mer än vad du gör" vilket jag ångrar så enormt! För det första så vill jag inte jämföra henne med Isra. Två skilda personligheter och människor som inte ska jämföras med varandra på det sättet. Och för det andra så lät jag väldigt nedlåtande vilket kan ge henne problem med självkänslan och mycket annat. Nej fy, hade så dåligt samvete efter att ha pussat och kramat hejdå och kunde inte sluta tänka på det under hela förmiddagen och tydligen finns samvetet kvar ännu då jag skriver om detta. 
Jag vet att alla föräldrar blir trötta och irriterade emellanåt och säkert råkar utbrista både det ena och det andra men jag vill verkligen inte göra det och jag tror inte heller att hon tog någon större skada av det men jag måste börja tänka på vad jag säger och hur jag beter mig för i det långa loppet kan det göra skillnad på personligheten. 
Tänk innan du pratar. Det ska jag göra från och med nu. 

Här förvandlades min finaste Eya till en fjäril. Underbara fina unge! ❤️


Liten blir stor!

2013-10-17 @ 22:40:34 Personligt 2013 Kommentarer (0)
Nu måste jag bara skriva om min underbart duktiga lilla (stora) fem-åring!
Hon har i några månaders tid gått runt och läst alfabetet högt och idag började hon skriva ner bokstäverna.. A, B, C.. sen frågade hon hur man skriver nästa och fick hjälp med det. Sen behövde jag bara säga bokstäverna så fortsatte hon själv skriva ner dem utan att fråga hur. Klart att hon har några stycken som hon inte riktigt visste hur man skriver men det var inte många. Helt underbart! 
Hon började sedan skriva ner ord som vi sa och några fel blev det här och där men i det stora hela är detta ett otroligt framsteg från vad hon kunde för bara några veckor sen. 
Kan inte riktigt fatta att min lilla tös skriver ORD! ❤️ Hon lär sig att stava!

Det var inte alls länge sen hon var en nyfödd liten skatt som inte kunde någonting annat än att äta, skrika och sova ;) 
Jag hänger inte riktigt med utvecklingen. Hon växer ifrån mig. 
Imorgon ska jag ta mig tid att sitta ner med henne och fortsätta skriva ord så dröjer det inte länge innan jag får mitt allra första brev från min fina, fina dotter.

 

Kursen från helvetet?

2013-10-13 @ 21:05:25 Studier Kommentarer (0)
Jag försöker verkligen plugga varenda kväll men ikväll tar det emot otroligt mycket. Det finns ju såååå mycket annat roligt att göra här hemma än att plugga exempelvis ta tag i disken, småplocka och bara läsa alla inlägg på Facebook om och om igen.. 
Men det är bara att försöka. Varje minut jag pluggar ger mig mindre stress. 
Jag sa ju, i ett tidigare inlägg, att vi har otroligt många moment i denna kurs. 

• Redan den 25 denna månad har vi första tentan som handlar om läkemedelshantering. Det är otroligt många lagar och regler inom området som jag måste lära mig. 

• Veckan därpå har vi KTC examination vilket innefattar områden som sond, injektionsformer, kateter, venprovtagning m.fl. 
Detta ska såklart tränas på i KTC. 

• Filmning och studieuppgift inom steril hantering ska göras. Ska vara klart inom två veckor. 

• utöver dessa har vi föreläsningar och någonting som kallas för akutdagarna då vi ska få fem olika "patienter" med akuta åkommor som vi ska försöka rädda. Så det ska man läsa på inför också. 

• VFU i sju veckor. Under tiden ska en studieuppgift göras om högt blodtryck samt en seminarier vi ska gå på. 
Under sista VFU dagen har vi en tenta i läkemedelsberäkning vilken man ska ha 100% rätt på (!) och den infaller alltså den 20 december.. 

• Sista tentan i kursen den 3 januari. Den stora omvårdnadstentan. 

Fattar ni hur stressad jag är? Känner ångest inför att inte ha kunskap inför varje moment. Försöker att plugga så mycket jag kan men det är fasen inte lätt med två barn. Långa dagar i skolan ger mig ingen tid till plugg förutom på kvällen när barnen somnat. Men då är jag så trött att jag inte riktigt orkar. 
Det är väldigt roligt att plugga, men denna kurs kommer nog ge mig minst 50 gråa hårstrån ;) 

En händelserik helg

2013-10-13 @ 17:50:31 Personligt 2013 Kommentarer (0)
Båda nätterna under denna helg har varit ganska dramatiska. 
Natten mellan fredag och lördag hör vi hur glaset till dörren i vår trapphus krossas. Jag tänkte först spela lite modig och gå ut för att se vad som pågår men vi valde, efter en massa konstiga ljud från trappen, att ringa polisen istället. De var här inom fem minuter och hittade en man med en skakad arm sittandes längst ner i trapphuset. 
Varför han valde att slå sönder rutan och sätta sig i trappen vet vi inte men det var iaf ingen som bor i denna trapphus. 
Det finns fortfarande blodspår och krossat glas där nere vilket inte känns så bra med tanke på barnen som går ut och in där. 


Så har vi natten mellan lördag och söndag. 
Misstänkt mordbrand i en lägenhet på vår gård. Inte vår länga så vi behövde inte utrymmas men det blev mycket skador i den längan branden startade i och en person bekräftas omkommen. 
Hemskt.
Vaknade av två sms imorse vilka innehöll frågor om det brann på vår gård och just då fattade jag ingenting eftersom att vi inte ens vaknade under tiden branden pågick och jag hade inte hunnit kolla nyheterna. Tittade ut efter att jag klivit ur sängen och såg en massa brandbilar, polisbil och ambulans på gården. Tydligen hade de haft sirener på när de kom men ändå vaknade vi inte. 
Man undrar ju hur allt gick till vilket man lär få veta inom kort. Varberga är inte så stort och saker sprider sig snabbt. 
Tur i oturen så började branden i en lägenhet längst upp. Det hade kanske funnits fler skadade/döda om den börjat längre ner. 


En händelserik helg med andra ord.. 

Tankar om nuet och framtiden

2013-10-10 @ 22:58:49 Personligt 2013 Kommentarer (0)
Nu är denna skolvecka slut men det betyder inte att jag kan slappna av och lägga allt åt sidan över helgen. Har sjukt mycket att göra just nu och denna kurs vi läser är verkligen "helvetes-kursen" men mer om det en annan gång ;) 

Vi har börjat ta pappalediga fredag vilket innebär att hela familjen är samlad en extra dag i veckan (förutom de gånger jag är i skolan på fredagar)! 
Det känns otroligt skönt att kunna göra på det här sättet för barnen är ju ändå små bara en gång. Denna tid kommer aldrig att komma tillbaka så det gäller att ta vara på det. 
Vi förlorar några hundralappar på det men det är det absolut värt! 
Vi får försöka ha fredagarna som en rolig hitta-på-dag med någon typ av aktivitet som barnen gillar. Bad, promenad och fika i skogen, lek&buslandet eller annat skoj får förgylla våra fredagar :) 

Trots mina studier, som tar mycket tid här hemma, har jag mer tid med barnen än vad jag skulle ha om jag hade ett arbete. Det känns lite skrämmande att bli färdigutbildad om mindre än två år och börja jobba heltid vilket innebär att jag förlorar en massa tid med småttingarna. Jag har ju vant mig vid denna rutin nu och sen ska det helt plötsligt ändras. Nu har jag ibland lediga dagar och ibland långa eftermiddagar med barnen som jag faktiskt kommer att sakna. För även om barnen har rätt till heltid på dagis så utnyttjar vi inte timmarna fullt ut. 

Kanske ska vidareutbilda mig så fort tillfället ges? Är ju ändå en "plugg-människa" nuförtiden och då kan man väl passa på att slå två flugor i en smäll genom att få mer tid med barnen samt utveckla sig själv :) 

Nja, jag vet inte. Allt med framtiden känns skrämmande just nu.. 

Dags för nästa kurs!

2013-10-05 @ 14:52:53 Studier Kommentarer (0)
I torsdags var det tentaskrivning och det kändes som minst ett godkänt resultat. Njurarna var ju såklart den värsta delen, precis som jag trodde, men allt annat gick ganska bra. Klarade jag några poäng på njurarna så kammar jag nog hem ett fint vg ;) 
Efter den förbaskade tentan släppte all stress och ångest så jag har bara tagit det lugnt och umgåtts med mina underbara. Det här är den enda helgen som jag verkligen kan slappna av för att på måndag är det dags för en ny kurs vilket innehåller väldigt många moment bl.a verksamhetsförlagd utbildning och ktc. 

Igår kunde jag söka plats på sjukhuset och primärvården och jag hoppas att jag får mitt förstahandsval på båda. Sökte ava (akutvårdsavdelningen) som första plats och infektion som andra. Nu håller jag tummarna för någon av platserna då jag vill slippa hamna på de resterande tre avdelningar jag var tvungen att söka ;) 
Nästa vecka kommer svaret! 

Design av Tasnim