Nästa vecka = tentavecka

2013-09-29 @ 09:01:53 Studier Kommentarer (0)
Nu är alla mina sammanfattningar inför tentan utskriva och jag försöker att läsa dem samt plugga lite gamla tentafrågor. Ibland ställer de samma frågor som på de tidigare tentorna så då blir det enkelt att svara på dem om man lärt sig svara ordentligt sen innan. 

Vet att jag säger detta varje gång, men denna tenta blir det säkert en omtenta på. Det blir ju svårare för varje kurs och just andra året sägs vara det jobbigaste/svåraste. Jag ska dock inte ge upp utan försöka läsa på så gott jag kan men det är alldeles för många svåra sjukdomstillstånd att hålla koll på. Och många sjukdomar är liknande men man måste hålla reda på skillnaden mellan dem. 

De områden vi läser igenom nu är: 
• njur- och urinvägarnas sjukdomar
• akut neurologi
• akut ortopedi
• blod- och immunsjukdomar
• pediatrik
• gynekologi och obstetrik
• akut kirurgi

Inga små områden alltså. De områden som känns värst är urinvägarna och kirurgi då de innehåller otroligt många sjukdomstillstånd. Till alla sjukdomar ska vi kunna förklara samt motivera orsak, symtom, diagnos, behandling samt verkningssätt för mediciner. 

Det är bara att plugga på och hoppas på att någonting fastnar. 




Barnens rum

2013-09-26 @ 10:19:23 Inredning Kommentarer (0)
Här kommer bilderna från barnens rum som jag inte hann publicera igår. Nu har jag ingen "före-bild" men det ligger ett gammalt kort någonstans i mitt arkiv, säkert under rubriken "inredning" :)
Det jag vill byta ut/ändra nu är mattorna. De ska bort och istället vill jag ha in en lite större ljusrosa ryamatta. En ny lampa ska upp och lite annat smått och gott ska fixas till väggarna. Tavlorna över Isras säng vill jag också byta ut till något annat, till något för lite större barn :) Vill gärna skaffa någon typ av hylla på väggen som man kan lägga små figurerer på, så om någon har tips om vart det finns att hitta så säg gärna till!
 
 

Isras nöje!

2013-09-25 @ 18:08:40 Personligt 2013 Kommentarer (0)
Denna fick Isra i födelsedagspresent av oss och hon fullkomligt älskar den! :) 
Verkar som att de andra barnen på gården också gillar den då de springer omkring med en jagande Isra efter ;) 




Ommöblering

2013-09-24 @ 19:20:08 Personligt 2013 Kommentarer (0)
Fick ett litet ryck ikväll och började möblera om i barnens rum. Blev förvånad över att det faktiskt gick att möblera annorlunda i det pyttelilla rummet. Det känns lite annorlunda där inne nu och jag hoppas att barnen kommer trivas bra. Ändrade bara plats på en hylla och Isras säng men ändå blev det skillnad. Nu fattas lite grejer som jag vill ha upp på väggen därinne men det tar vi en annan gång. Lägger in bilder imorgon då det är omöjligt att få det iordning nu när barnen är hemma samt att busungen Olivia är här :) 

Barnen har dessutom fått in en lcd-tv istället för stenåldersburken vilket också gör skillnad. Blev en film på engång i den inbyggda dvd:n :) 
Och igår kom en granne/vän över med en spelkonsol för barn som vi så småningom ska installera i rummet. Hur snällt är inte det? 

Ja, som sagt, bilder kommer imorgon! :)

Snart är det dags!

2013-09-23 @ 13:35:11 Studier Kommentarer (0)
Idag var jag och en klasskompis iväg till sjukhuset där vi blev fotograferade för ett e-tjänstekort. Ett sånt där kort som man har hängandes med bl.a namn och bild när man arbetar på sjukhuset. Vi kommer att påbörja vår praktik i november och då ska även alla praktikanter ha ett sånt kort. 
Det är ju inte direkt en rolig fotografering att vara med om då man sitter bakom eb stor datorskärm som har en webbkamera fäst på sig. Sen har man en lampa riktad mot sig med sånt starkt ljus så man helst skulle vilja blunda. 
Ja, de flesta är ju bekanta med passfoto, legitimation, körkort osv där man alltid ser lite smått psykopatisk ut :P 

Ikväll blir det att sammanfatta några av de tidigare föreläsningarna och trots att det är lite mindre än två veckor kvar till tenta så känner jag mig smått stressad. Jag har sjukt mycket att gå igenom vilket innebär både dagar och kvällar framför datorn. Men det ska väl gå denna gång också. Bara att vänja sig igen :) 

Kalas-dag!

2013-09-21 @ 21:49:45 Allt om bakning Kommentarer (0)
Idag hade vi kalas för vår fina lilla trollunge Isra som blev hela 3 år för två dagar sen! Hon fick många finfina presenter och besök av både släkt och vänner. En lyckad dag med andra ord :)
 
Hennes önskning var att få en Hello Kitty-tårta men också glass då hon inte tycker om tårta så det fixade vi såklart så att hon kunde få det hon önskade sig på sin egna dag. 
 
Jag fixade lite annorlunda godispåsar till barnen vilket verkade vara mer uppskattat av de vuxna än barnen då de själva bara var ute efter godiset inuti :)
 
Enkla men goda kokostoppar. Recept finns på kokos-påsen ;)
 
Chokladcupcakes med dumlefluff som frosting.
 
Hello kitty-tårta som födelsedagsbarnet själv inte smakade på. Fylld med blåbärsgrädde och glasscreme, min personliga favorit.
 
Glad tös 
 
När det var dags att ta fram glassen så hade lilltjejen hunnit fixa till sitt eget hår :)
 

Blivit av med cykeln

2013-09-20 @ 14:46:04 Personligt 2013 Kommentarer (0)
Blev rätt förvånad imorse när jag gick ut med barnen för att lämna dem till dagis. 
Barnen stod och glodde på Eyas cykel och jag tyckte det såg lite annorlunda ut än vad det brukar göra. Det fanns bara ett stort cykelhjul med Eyas cykel i samma lås. Någon har alltså stulit vår cykel under natten och lämnat kvar framhjulet! Blev såklart jävligt förbannad och svor en stund innan jag lugnade ner mig. 
Stackars människor som måste ge sig på andras saker. Den är nog stulen gör att säljas vidare sen men tror inte att vi har någon som helst chans att få tillbaka den. 
Det är väl tur att vi har lite sparpengar så vi kan köpa en ny cykel. Men barnstol måste ju köpas till då den satt fast på cykeln och också blev stulen. 

Hela familjen samlad i en säng

2013-09-18 @ 08:33:57 Personligt 2013 Kommentarer (0)
När Eya började sova i en barnsäng så tassade hon till oss och la sig mellan oss nästan varenda natt och detta gör hon fortfarande. Även när hon sov i sin spjälsäng så vaknade hon på nätterna och vägrade somna om ifall vi inte tog henne till vår säng. 
Isra däremot sov bäst i sin spjälsäng och ville inte alls sova med oss. Även när hon flyttade in i Eyas rum och vaknade ibland av att Eya tassade ut från rummet så somnade hon om i sin säng. Så var det tills hon också fick en barnsäng. 
Nu kommer båda tjejerna in till oss, ibland tillsammans och ibland ensamma, och det börjar kännas rätt trångt iom att de blir större. 
Vi ligger alltså fyra stycken i en 160 säng under de flesta nätter. Många gånger märker jag inte ens av att de kommer vilket gör det svårt att gå tillbaka med dem till sina egna sängar. 
Det är mysigt men jag märker att jag missar den goda sömnen då jag jämför med de nätter ingen av dem kommer in och lägger sig mellan oss. 

Imorse gick jag in för att väcka tjejerna och möts av att Isra lagt ett täcke på golvet o lagt sig där. Så sov hon inte när jag steg upp så antingen har täcket ramlat ner och hon efter den eller så har hon fixat det själv. 
Madrasser på sidan av vår säng kanske löser situationen..? :) 




Veckans schema

2013-09-16 @ 11:54:09 Studier Kommentarer (0)
Jag ska snart iväg till skolan för att ha en föreläsning om pediatrik. Det är ett område som jag är ganska intresserad av så det ska bli kul. Men det blir nog också mycket att ta in för när jag tittar på föreläsarens powerpoint bilder så är det rätt många sjukdomstillstånd att gå igenom. 
Som bilden nedan visar så har jag rätt många föreläsningar denna vecka samt ett seminarium. Men sen har jag två veckors "ledighet" då jag hinner plugga inför tentan och det känns otroligt skönt! Vi hade en kurs förra terminen där vi bara fick ett par dagar på oss efter sista föreläsningen vilket man blir otroligt stressad av. 
Så nu gäller det att gå igenom den här veckans föreläsningar och lämna hemmapluggandet till nästa vecka :) 



Förberedelse för kalas.

2013-09-15 @ 08:46:27 Personligt 2013 Kommentarer (1)
Nästa helg är det dags för Isras kalas! Min stora tjej fyller hela tre år på torsdag och ska såklart firas med besök, presenter och godsaker på lördag <3 

Egentligen borde jag börja baka och frysa in tårtbotten redan för att slippa göra allting dagarna innan. Cupcakes är också sånt som är bra att baka innan och frysa in. Då är det bara glasyr som ska göras och tårtan som ska fyllas. 
Isra vill ha glass istället för tårta så det ska hon såklart få men en liten tårta till de som vill ha ska ändå finnas. Och självklart är det Hello Kitty hon vill ha :) 

Så i veckan har jag fullt upp med föreläsningar och seminarium på skolan samtidigt som jag måste hitta tid till att förbereda Isras kalas. 

Det svåraste är att hitta en present till min lilla tös. Hon har grejer som hon tycker om att leka med och saknar inga speciella leksaker. Pyssel har vi massor av också så jag vet verkligen inte vad jag ska köpa. Måste googla runt lite på presenter till treåringar för att få lite inspiration :) 


Matlagning

2013-09-11 @ 10:25:14 Personligt 2013 Kommentarer (0)
Om jag var tvungen att välja en sak som jag skulle avstå från att göra för resten av mitt liv så skulle det vara matlagning. Jag är så trött på att, varenda dag, komma på vad jag ska laga för mat. Jag googlar efter recept för jämnan men helt ärligt så är maträtterna så konstiga nuförtiden att jag inte ens har lust att försöka mig på olika recept. Och de konstiga maträtterna jag faktiskt lagat har ingen i hushållet tyckt om. Alltså äpple, nektariner och nötter av olika slag i maten är inte riktigt vår grej. 

Jag har försökt skriva veckolista och köpa ingredienser efter den samt laga mat efter listan men det håller i nån vecka och sen tröttnar jag. Sen att jag inte har inspiration gör inte saken bättre heller. Känns som att man lagar samma sju maträtter varenda vecka. 

Idag ska jag göra korvgryta (då kyl och frys ekar tomt så finns det inte många valmöjligheter) och det gjorde jag bara för några dagar sen. Ska dock försöka göra den på ett annorlunda sätt för att det inte ska bli exakt lika. 
Nä fy, tänk om man var rik och kunde hyra en personlig kock. Det skulle vara något! :) 

Morgon-babbel

2013-09-10 @ 07:08:12 Personligt 2013 Kommentarer (0)
Jag är inne på fjärde dagen med förkylning och jag vet inte vilket konstigt virus jag fått då orken och måendet pendlar upp och ner. En timme är jag pigg och en annan timme orkar jag ingenting. Hoppas det snart går över för jag vill känna mig frisk igen! 

Idag sitter jag hemma och pluggar. Måste kolla igenom anteckningarna på det vi hittills gjort och renskriva dem så jag inte hamnar efter. Jag har också anmält mig till tentan som blir av om tre veckor. Man märker att det är en b-kurs jag läser då allting ska vara djupare än under förra året men det ska väl förhoppningsvis gå lika bra nu som det hittills gått. 

Ska snart in och väcka tjejerna så att de kan äta frukost och förbereda sig inför dagis. Får se hur lortiga de är idag när jag hämtar dem då det igår knappt gick att känna igen Isra ;) men de har kul på dagis vilket är huvudsaken! 

Dagens laboration

2013-09-06 @ 12:40:00 Studier Kommentarer (0)

Jag har inte järnbrist då blodvärdet ligger på 124 :) men det var kul att testa iaf och förutom blodvärdet så kollade vi blodets koaguleringsförmåga, antalet erytrocyter i blodet samt våra blodgrupper.
Jag visste sedan tidigare vilken blodgrupp jag har men det var ju roligt för de i klassen som inte visste.
Det är inga avancerade metoder man använder för att undersöka allt detta vilket man skulle kunna tro.

Jag ser iaf ut att vara frisk och må bra vilket kan vara väldigt skönt att veta :)

 

Material för stick i fingret.

Våra rör med blod som varit i en centrifug för att delarna ska separeras. Den ljusa vätskan är plasma och det röda är röda blodceller. De vita syns inte för de är så få i jämförelse med de röda.

Dessa blandade vi vårt blod med för att ta fram blodgrupper.

Mitt blod klumpade ihop sig med Anti-A vilket betyder att jag har blodgrupp A :)


Första veckan under andra året!

2013-09-05 @ 11:20:43 Studier Kommentarer (0)
Snart är första skolveckan slut och denna vecka bestod av blod- och immunsjukdomar bland annat anemier, allergier, leukemi osv. Det enda som är kvar är en hematologilaboration imorgon då vi återigen ska tappa varandra på blod (typ). Denna gång ska vi dock se efter helt andra värden än på förra labben så ett inlägg om att jag har blodbrist kanske dyker upp imorgon eftermiddag :P
 
Jag har faktiskt lärt mig mycket nya intressanta saker under denna vecka som man inte tänkt på eller som man funderat på men aldrig haft intresset att googla upp. 
Nu vet jag exempelvis varför jag fick en spruta på skinkan efter att jag födde barn och hur den allergiska reaktionen mot nickel sker. 
Det där är sånt där som man hör nånstans eller får väldigt enkelt förklarat för sig och sen behöver man liksom inte gräva ner sig i fakta om det utan man lever med det man vet. För mig var det iallafall väldigt intressant att förstå hela Rh- grejen (sprutan på skinkan) då jag aldrig riktig förstod varför det skedde. Man lär sig mer om sig själv och andra vilket är en underbar del i denna utbildning! :)
 
 
Har tittat på liknande bilder i tre dagar nu. Blodets koagulationssytem är det vi hade idag :)
 

Första september och en ny iPhone!

2013-09-01 @ 09:25:21 Personligt 2013 Kommentarer (0)

Redan första september! Så snabbt tiden går. Om två dagar går jag till skolan för att ha min första skoldag under andra året som sjuksköterskestudent! :) vi börjar med kursintroduktion och avslutar dagen med en föreläsning om blod- och immunsjukdomar. Kul!

Gårdagen spenderade vi på lek&buslandet, pizza hut och slutligen på Marieberg där jag förlängde mitt abonnemang och bindningstid genom att skaffa en iPhone 5 :)
Har laddat ner appar och fixat med den för att få den som jag vill ha den. Märker samtidigt att jag måste slå av den här stavningsgrejen då den gärna vill ändra till en massa konstiga ord. Gäller att ha huvudet med sig för annars står det snart nåt jätte konstigt som ingen fattar ;)


Design av Tasnim