Ännu en sista dag..

2014-03-27 @ 21:49:02 Studier Kommentarer (0)
Idag gjorde jag min sista dag av praktik för denna termin! På ett sätt är det skönt för det blir jobbigt efter att tag att känna den där känslan av att man hela tiden är bedömd och granskad men samtidigt är det ju kul att jobba och lära sig om det yrket man håller på att utbilda sig till. 
Under denna praktikperiod skulle inte vi studenter bli bedömda men mina handledare (japp jag fick två stycken) ville ändå ha ett slutsamtal med mig. 

Jag fick återigen höra nästan samma goda ord som på förra platsen. Bemötandet av människor är på topp och jag lär mig fort, visar intresse och är klok :) kul att höra! 
De ville gärna se mig som arbetskamrat i framtiden vilket är en fin komplimang. Jag är nöjd! 

Så nu fortsätter jag med en massa inlämningsuppgifter, ktc-examination och en jädra tenta framför mig. Börjar få lite ångest inför allt då jag inte förberett mig alls. Jag har klarat mig bra med allt hittills men nångång måste man väl råka ut för ett bakslag. 
Men jag gör mitt bästa och börjar ordentligt redan imorgon med plugg hela dagen! :) 

Den nya sängen och rummet hittills :)

2014-03-24 @ 16:45:00 Inredning Kommentarer (0)
Igår handlade jag två mattor till barnens rum och tillsammans med den nya sängen har de gjort succé! 

För första gången på evigheter gick barnen raka vägen till rummet för att leka. Annars är det tv:n som gäller eller att de hämtar leksaker eller pussel till köket. 
Hela rummet har fått en helt annan atmosfär nu och än är det inte klart! Ska bli så kul när det är helt färdigt därinne! 
Även jag har fått mer lust till att göra om rummet nu när jag ser hur tjejerna trivs. 

Här kommer iaf en bild på hur det ser ut nu. Obäddad säng men det spelar ingen roll. Fortfarande en del som fattas men det tar vi allteftersom :) 

Bättre bilder kommer när jag fått mer ordning därinne. 

En koja och en säng!

2014-03-22 @ 17:30:10 Inredning Kommentarer (0)
De flesta som har Facebook har förmodligen sett sidan som heter "återbruka mera", där personer lägger ut smarta (och ibland mindre smarta) idéer om hur man kan göra om material som många har hemma. Och många lägger också ut bilder på inredning osv. Jag är där inne och kollar runt varje dag och en dag blev jag tipsad om ett smart sätt att göra om en barnsäng. 
Med en vanlig juniorsäng från ikea och två expedit-hyllor kan man fixa en loftsäng för de små som dessutom fungerar som en koja :) 
Eftersom att vi hade både säng och två hyllor hemma så har vi pysslat med det idag! 

Nu är sängen klar och det som fattas är lite dekoration som jag ska fixa så fort jag hinner. Vet inte ännu hur jag vill ha det men idéerna börjar nog rulla på så fort man är ute och letar grejer. 
Men det ska iaf finnas gardiner eller liknande för att barnen ska kunna dra för när de vill ha det mörkt och så ska jag fixa dit en lampa. Böckerna är redan uppställda så samtidigt blev det en liten bokhörna därinne. Just ja, matta ska också finnas där så det blir mjukt för rumpan :) 

Hela familjen ville vara med och greja och nu är barnen så nöjda :) speciellt Eya som fr.o.m nu får sova snäppet högre upp än vanligt. 

Resultatet kommer upp här så fort jag har fixat till det lite mer. Det ser lite tomt ut ännu. 

Hålla motivationen uppe

2014-03-17 @ 07:46:44 Personligt 2014 Kommentarer (0)
Varför ska det vara så jäkla svårt att hålla sig ifrån glass, chips och choklad? Och varför är det så svårt att hålla sig till träning och följa de rutiner man skapar? 

Varenda kväll stoppar jag i mig nåt onyttigt och har skippat mitt träningsschema i flera veckor nu. 
Jag får inte längre på mig vissa byxor som jag använde förra hösten och magen börjar se lite gravid ut nu. Och det går snart inte att hålla in den heller. 

När jag ger mig på nåt så håller motivationen i cirka två veckor och sen dalar den sakta nedåt. Men nu är det fasen dags att ta tag i allt igen! Promenader, squats, plankan och min träningsapp är det jag kan göra hemma och om jag bara kunde hålla mig till dem så skulle jag se resultat inom någon månad. Sen måste jag också skippa det goda på kvällarna vilket nog är den svåraste biten. 
Det finns också små saker i vardagen man kan ändra på. Cykla så mycket som möjligt (nu när vi fixat en ny cykel), använda trappor istället för hiss och kanske ta en längre runda när jag hämtar barnen från dagis. 
Man kanske skulle skaffa sig ett hopprep och när man ändå är ute med barnen så kan man passa på att hoppa lite. 

Ändring måste iaf ske och det börjar fr.o.m idag! Igen. 

Det handlar inte om ytan!

2014-03-16 @ 11:26:14 Personligt 2014 Kommentarer (0)
Nej, man behöver inte ha skitiga händer i tre dagar.
Nej, man behöver inte stinka och gå runt med smutsigt hår.
Nej, man behöver inte köpa engångstallrikar, muggar och bestick. 
Nej, hemmet behöver inte förfalla och blommorna behöver inte vissna. 

Nu är det så att vattnet i kära örebro har blivit förorenat då avloppsvatten läckt in. Då uppmanas befolkningen att koka sitt vatten innan man dricker det eller lagar mat. Även vid tandborstning ska man använda sig av vatten som man kokat. 
Men nu råder hysterin, inte minst på Facebook, om att man inte kan duscha eller diska. Hur gör man när händerna blivit smutsiga osv. 

Detta handlar alltså om vatten du FÅR I DIG. Inte vatten på ytan, på huden. Ja du bör avvakta med dusch om du duschar som på filmer, med munnen öppen. Men hur många gör det egentligen? 
Blommorna behöver inte vissna, det är bara att vattna dem som vanligt. 
Logiskt tänkande är allt som behövs. Koka vattnet som du har tänkt att förtära. Enkelt. 

Nu har jag precis diskat vår disk och det är dags för Eya att ta sig en dusch. Utan att få vatten i munnen förstås. 

Nu börjar nästa period!

2014-03-15 @ 09:16:17 Studier Kommentarer (0)
Igår hade jag min sista dag på avdelningen där jag spenderat de senaste fem veckorna. Vi hade ett seminarium då vi gick igenom en etik-uppgift som vi tidigare skrivit och trots mitt missnöje med uppgiften så fick jag godkänt utan komplettering :) känns skönt! Även slutbedömningen ägde rum och jag fick fina komplimanger och ett godkänt resultat på vfu:n. Finns ju faktiskt de som måste fortsätta ett tag till för att få godkänt men det är nog inte så vanligt. 

Det känns skönt att ha avslutat vfu:n men samtidigt känns det lite tråkigt med tanke på att man lärde känna folk där som man kom bra överrens med. Och så mycket jag lärt mig under dessa veckor! Verkligen jättekul! 
En kirurgisk avdelning är tuff men samtidigt väldigt lärorik. 

Hela vfu:n är dock inte slut ännu. Två veckor på en mottagning väntar men det är rätt skönt med fyra dagar i veckan och endast dagtid. Efter den perioden är det inte långt kvar innan termin fyra är avslutad! Om jag klarar ktc och tentan förstås ;) 


Vårplaner!

2014-03-07 @ 11:16:49 Personligt 2014 Kommentarer (0)
Äntligen! Varmare grader och solsken!

Våren verkar vara här för att stanna. Nu väntar jag på alla små knoppar i buskarna och gräset som blir grönare och grönare. Så småningom läggs vinterjackorna undan i garderoben och då finns det inte annat att göra än att bara njuta! :) 
Jag håller koll på olika butikers hemsidor för att se deras "nyheter" som kommer in. Jag längtar så tills jag kan gå runt och shoppa vår och sommarkläder, både till mig och barnen. Än har det inte kommit ut så mycket men snart så :) 
Jag har ju en del att köpa då jag gjort mig av med mkt från förra året. Konstigt hur kläder helt plötsligt kan börja lukta illa trots att de är nytvättade. 
Så fort jag tar på mig vissa plagg börjar det lukta svett och annat äckligt men byter jag till en annan tröja så försvinner lukten. Skumt. 

En grej som jag måste ta tag i så fort det blir lite varmare än vad det är nu, är att vårstäda. Alla fönster behöver en grundlig tvätt och sen ska jag gå runt alla lister med en gammal tandborste :) fasen vad det samlas smuts trots att man städar för jämnan. 
Och en sak jag måste göra INNAN det blir varmare är att frosta av frysen. Får knappt plats med varor i hyllan längst upp pga all is/snö som samlats där. Sånt är enklare att göra när det fortfarande är kyligt ute och man kan ställa alla varor på balkongen. 

Men innan jag funderar mer på dessa saker måste jag ta mig iväg till tandläkaren. Ett hål ska borras och min mage säger strikt nej :/ 


Operation!

2014-03-06 @ 14:46:01 Studier Kommentarer (0)
Nu är operationen avklarad och jag klarade mig galant genom hela processen :) det var väldigt intressant att se hur de jobbar i op-salen och trots att op-sköterskan och anestesi-sköterskan gör ett otroligt viktigt jobb i det hela så är det inget för mig att satsa på. 
Jag var som sagt med på en kolektomi vilket innebär att delar av eller hela tjocktarmen tas bort. I detta fall var det en total kolektomi, alltså hela tjocktarmen togs bort. Sen finns det olika vägar man kan gå, ex att sätta en stomi på magen men det gjorde de inte denna gång utan de sydde ihop tunntarmen med rektum så patienten slapp en stomi på magen. Väldigt intressant! 

Men efter att ha sett en operation på så nära håll vet jag inte om jag skulle vilja uppleva det själv. Nu är det ju inte många som väljer att uppleva det av egen fri vilja men ändå. Man är ju sövd och smärtlindrad men att veta vad patienten går igenom är det hemska. 
Blir jag någonsin tvungen att opereras så lär jag vara nervös som bara den! 

Skönt att ha det avklarat iaf! :)  

Praktiken hittills

2014-03-01 @ 08:53:08 Studier Kommentarer (0)
Redan första mars och nu är det inte långt kvar till våren är här ordentligt! :) hoppas vi slipper bakslag med snön för nu vill jag ha torr mark och solsken! 

Förrigår gjorde jag min sista pass för denna vecka på praktiken och nästa pass är inte förrän på onsdag. En ordentlig långhelg med andra ord :) 
På torsdag är det tänkt att jag ska vara med på en operation. Det är en kolektomi, vilket betyder att doktorerna avlägsnar en del eller hela tjocktarmen. Det ska bli intressant att se! Det är iaf en öppen operation så jag kommer att se hur det ser ut inuti magen och hur tarmarna faktiskt ser ut. Skriver mer om det efter att jag varit med på operationen. 

Annars så går det rätt bra på praktiken nu. Har lärt mig otroligt mycket på dessa veckor och nu gör jag vissa moment snabbt och rätt på en gång. Jag var så orolig inför vissa moment för det var så mycket att tänka på men nu har det fastnat och är lättare än jag trodde. 

Bara två veckor kvar på denna ställe och sen drar jag vidare till en mottagning i två veckor. Det blir enbart dagtid vilket känns skönt :) 

Design av Tasnim